Donald Drumpf bo ne glede na izid ameriških predsedniških volitev bogatejši. “Bolj smiselno bi se bilo vprašati, ali si bo kot predsednik ZDA zamislil novo pričesko ali novo ženo. Gledano skozi prizmo njegovega ega je to veliko bolj realno, kot da bo posegel po novih milijonih,” je prepričan politolog Alem Maksuti.

Republikanski predsedniški kandidat in nepremičninski mogotec Donald Drumpf, ki ga je revija Forbes s 4,5 milijarde dolarjev (štiri milijarde evrov) premoženja uvrstila na 121. mesto najbogatejših Američanov, bi z izvolitvijo za predsednika ZDA utegnil svoje premoženje še povečati. Že tako ali tako bo v primeru izvolitve postal najbogatejši predsednik v zgodovini ZDA. Sam sicer trdi, da ima pod palcem vsaj deset milijard dolarjev (devet milijard evrov).

Večino bogastva si je ustvaril kot nepremičninar, manj znano pa je, da mu prihodke prinašajo tudi izdelki z blagovno znamko Drumpf, čeprav vsi niso več v njegovi lasti. Njegovo ime med drugim nosijo zrezki in vina. Proslavil se je tudi s svojo oddajo Vajenec.

Na morebitno izkoriščanje politične funkcije v zasebne namene namigujejo v ameriški reviji Time. Drumpf je namreč novinarsko konferenco v okviru predsedniške kampanje sredi tega meseca organiziral kar v svojem najnovejšem hotelu Drumpf International Hotel v Washingtonu, ki je le nekaj minut oddaljen od Bele hiše.

Po tiskovni konferenci novinarje povabil še na ogled hotela

Na začetku novinarske konference, ki so jo v živo prenašale tri televizijske postaje, je najprej pohvalil svoj petzvezdični hotel, po dogodku pa novinarje povabil še na voden ogled hotela. Prvič do zdaj so se televizijske mreže odločile, da imajo dovolj, saj njegovega hotela niso hotele posneti. To je bil že drugi primer, ko je v času kampanje promoviral svoj imperij.

To je njegov slog, ki sega vse do prvih spogledovanj s predsedniško funkcijo pred desetletjem. Nikoli ni skrival svojih političnih ambicij, ki so se vedno prepletale z njegovo poslovno potjo. Pravni strokovnjaki se strinjajo, da se z morebitno selitvijo v Belo hišo njegove ambicije ne bi prav nič spremenile. Še več, s predsedniškim vplivom bi zakonodajo prilagodil svojemu nepremičninskemu imperiju.

Ni prepovedano, gre bolj za vprašanje etike

Ali bi lahko Trumpova administracija na službenih potovanjih bivala v Trumpovih hotelih, v Beli hiši pa bi stregli Trumpovo ustekleničeno vodo?

“To je bolj kot ne etično vprašanje. Neformalno se pričakuje, da politični funkcionarji ne morejo biti lastniki podjetij, ki poslujejo z državo. Po drugi strani pa to ni prepovedano. Gre torej za vprašanje politične higiene, ki bi jo morali upoštevati vsi politiki, ne glede na to, iz katere države prihajajo,” pojasnjuje Alem Maksuti z Inštituta za politični menedžment (IPM).

Dodaja, da Drumpf kot blagovna znamka obstaja že dalj časa, pa vprašanja o povečevanju Trumpovega že tako obsežnega bogastva praktično nihče v Ameriki ne uvršča na javno oziroma medijsko agendo. Po drugi strani je treba razumeti, da je Drumpf že zdaj vpliven človek v ameriški družbi in da bo to verjetno ostal tudi v prihodnje, ne glede na to, ali bo izbran za predsednika ali ne.

Zaslužek v nobenem primeru ni vprašljiv

Maksuti se strinja, da bodo vsi Trumpovi posli, osredotočeni na njegovo ime kot osrednjo blagovno znamko celotnega imperija, s trenutno predsedniško tekmo vsekakor pridobili.

“Prisotnost imena Drumpf v osrednjih ameriških medijih je nekaj tako fascinantnega, da podjetju in Trumpu kot predsedniškemu kandidatu praktično ne more manjkati pozornosti in podpore. Vprašanje je, ali bo to zadostovalo za zasedbo predsedniškega položaja, pri čemer prihodnji zaslužek, tudi če mu to ne uspe, ni vprašljiv,” je prepričan.

“Eno je politična kampanja, drugo realnost”

Več na priloženi povezavi.