Projekti

Kako se odločiti na volitvah?

S pomočjo spodnjih aplikacij preverite, s stališči katerih političnih strank in kandidatnih list najbolj sovpadajo vaša stališča.

Aplikacija za volilni nasvet

EUANDI20191

Euandi2019 je spletna aplikacija za volilni nasvet, katere namen je omogočiti državljanom in državljankam informirano izbiro na volitvah v Evropski parlament 2019. Aplikacija omogoča vpogled v evropski politični prostor in umestitev volivcev in volivk v njem. Ta prostor opredeljujejo politike strank in kandidatnih list, ki kandidirajo na evropskih volitvah. Euandi2019 vabi uporabnike in uporabnice, da se odzovejo na 22 političnih trditev, ki so povezane z aktualnimi političnimi vprašanji in političnimi vrednotami v evropski politiki. Aplikacija po končani oceni trditev prikaže stopnjo ujemanja političnih preferenc uporabnika/ce s programi posameznih političnih strank oz. kandidatnih list. Politični profil uporabnika/ce se prikazuje v odnosu do političnih strank v posamezni državi članici EU in do političnih strank iz celotne EU. Uporaba aplikacije je popolnoma brezplačna.

Aplikacijo je razvila akademska skupnost za potrebe splošne javnosti. Euandi2019 je razvil Evropski univerzitetni inštitut v Firencah v Italiji v tesnem sodelovanju z Univerzo v Luzernu v Švici. Pri pripravi vsebin za slovensko različico aplikacije euandi2019 so poleg Inštituta za politični menedžment (IPM) sodelovali mag. Simon Delakorda (Inštitut za elektronsko participacijo – InePA, Barbara Možina (Društvo za podporo civilne družbe) in Nina Sivec Koren (Blackstone Group).

Interaktivno digitalno orodje

EUROMAT

Cilj EUROMAT-a je pomagati volivcem, da sprejmejo informirano odločitev na prihajajočih evropskih volitvah. EUROMAT je interaktivno digitalno orodje, ki vam ponuja informacije o stališčih evropskih strank glede nekaterih političnih izjav. Aplikacija predstavlja 33 trditev o različnih javnopolitičnih področjih EU – kot so migracije in varnost – s katerimi se lahko strinjate, ne strinjate ali pa ste nevtralni. Program nato primerja vaše odgovore s stališči evropskih političnih strank, rezultat pa vam pokaže delež ujemanja s posamezno stranko. Kot dodatek vam program nudi pregled vaših nacionalnih strank in njihove povezanosti z evropskimi strankami. Uporaba aplikacije je popolnoma brezplačna.

Na razvoju aplikacije EUROMAT je delala skupina prostovoljcev, katere člani prihajajo iz think tanka Polis180 in think tanka Pulse of Europe. Za slovensko različico aplikacije je poskrbel Inštitut za politični menedžment.

Mladi in Evropska unija

Kljub temu, da raziskave Eurobarometra pričajo o tem, da podpora EU raste, je udeležba na evropskih volitvah, še posebej med mladimi, nizka. Na prejšnjih volitvah v Evropski parlament je bila na primer udeležba med mladimi nižja od 15 odstotkov. Tako je ključnega pomena, da pred volitvami mlade opomnimo, zakaj je njihov glas na volitvah pomemben – če vsi volimo, potem vsi zmagamo.

Kako mladi sicer vidijo Evropsko unijo in zakaj se jim zdi pomembno, da se udeležijo evropskih volitev? Preverite v spodnjih videih.

Tokrat grem volit

Vseevropska kampanja ozaveščanja o volitvah v Evropski parlament sicer poteka pod geslom Tokrat grem volit. Več informacij o aktualnih in preteklih dogodkih oz. aktivnostih, ki potekajo v okviru kampanje Tokrat grem volit, lahko najdete na spletni strani www.tokratgremvolit.eu.

Kampanji se lahko kot podpornik ali kot prostovoljec pridružite na povezavi. Prav tako vabljeni k vpisu v spletno platformo, če želite prejemati relevantne informacije o prihajajočih evropskih volitvah in o tem, kako lahko skupaj spodbudimo ljudi k aktivnemu državljanstvu in k udeležbi na volitvah.

Ni dovolj le upanje v boljšo prihodnost, tokrat moramo zanjo vsi prevzeti odgovornost. Pridruži se nam. Klikni tukaj: http://bit.ly/tokratgremvolit-eu  #tokratgremvolit

Deset izmed mnogih razlogov, zakaj želimo, da se nam pridružite.

Ker hočemo imeti pravico živeti, ljubiti, študirati in delati, kjer koli želimo

V Evropski uniji imamo pravico do prostega gibanja.

Ker hočemo imeti pravico do preživljanja časa z družino

V skladu z direktivo EU o delovnem času smo vsi upravičeni do preživljanja časa z družino.

Ker je bolj enakopravna družba tudi bolj zdrava in srečna

Unija temelji na spoštovanju človekovih pravic, človekovega dostojanstva in pravic manjšin.

Ker si moramo prizadevati za zaščito našega načina življenja

EU skrbi, da sta poreklo in kakovost naše hrane zakonsko zaščitena. Da je naša hrana res varna, pa zagotavlja Evropska agencija za varnost hrane.

Ker se moramo s podnebnimi spremembami spopasti zdaj

EU ima vodilno vlogo v svetu na področju inovacij in naložb, potrebnih za boj proti podnebnim spremembam. Do leta 2030 bomo emisije toplogrednih plinov v 40 letih zmanjšali za 45 odstotkov.

Ker je preveč mladih še vedno brez dela

Od leta 1999 še nikoli ni imelo službe toliko Evropejcev in Evropejk kot danes. Naš cilj je, da bi bili vsi mladi zaposleni ali na usposabljanju največ štiri mesece po izgubi službe oziroma po koncu šolanja.

Ker moramo vlagati v razvoj našega gospodarstva

Unija spodbuja pametno, trajnostno in vključujočo gospodarsko rast, ki ljudem pomaga, da se izvlečejo iz revščine.

Ker si moramo skupaj prizadevati za varovanje naših meja

Evropska agencija za mejno in obalno stražo nam pomaga bolje izvajati mejni nadzor. Do leta 2020 bodo zaposlili 10.000 dodatnih uslužbencev na mejah.

Ker hočemo zaščititi svojo zasebnost

Z novo splošno uredbo Unije o varstvu podatkov so vaši podatki postali vaša last, vsi drugi pa morajo za njihovo uporabo odslej pridobiti vaše dovoljenje.

Ker svet ne more čakati do prihodnjič

IPM in evropske volitve

Inštitut za politični menedžment (IPM) v sodelovanju z Evropskim parlamentom izvaja apolitično kampanjo za prihajajoče evropske volitve, v kateri se osredotoča na ozaveščanje in aktivacijo mladih, s ciljem dvigniti zavest o pomenu aktivnega državljanstva ter spodbuditi participacijo mladih na volitvah v Evropski parlament.

V okviru naše kampanje smo izvedli že več kot trideset predavanj in delavnic na srednjih šolah o EU in evropskih volitvah. Tako smo preko 600 dijakinj in dijakov seznanili z osnovnimi koncepti politične znanosti kot so demokracija, politični sistem, civilna družba in aktivno državljanstvo ter z osnovami Evropske unije –  delovanjem in institucijami Evropske unije, pomenu EU v vsakdanjem življenju, položajem in vlogo Slovenije v EU ter z evropskimi volitvami. Namen delavnic je dijakom in dijakinjam približati Evropsko unijo, Evropski parlament in evropske volitve, ter med njimi okrepiti zavest o pomenu aktivnega državljanstva in udeležbe na volitvah.

Mlade s pomenom EU in participacije na evropskih volitvah seznanjamo tudi na raznovrstnih dogodkih, kjer jim skušamo približati Evropsko unijo, evropske politike in evropsko demokracijo. V sodelovanju z različnimi študentskimi in mladinskimi društvi organiziramo okrogle mize, razprave, delavnice in soočenja. Tako v pogovorih mladih s področnimi strokovnjaki, aktualnimi evropskimi poslankami in poslanci ter kandidatkam in kandidati za evropske poslanke in poslance izpostavljamo dobre prakse, odpiramo pereča vprašanja, naslavljamo izzive in iščemo rešitve zanje.

V času pred volitvami pa nas lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih, in sicer:

Inštitut za politični menedžment

Facebook

Twitter

Tokrat grem volit

Facebook

Twitter

Tokrat grem volit omrežja za vas ustvarjamo skupaj s Pisarno  Evropskega parlamenta in prostovoljci kampanje Tokrat grem volit.

Projekt smo pripravili v sodelovanju z Evropskim parlamentom. Projekt sofinancira Evropska unija.

Produkcija: Clover Labs