Sodelavka Inštituta za politični menedžment (IPM) Tjaša Božič je sodelovala pri organizaciji sprejema predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija v Sloveniji. Predsednik EP se je v petek, 3. marca 2017, skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem sestal s slovenskim političnim vrhom in slavnostno otvoril Hišo Evropske unije, v kateri se je v popoldanskih urah odvilo tudi srečanje predsednika EP z mladimi iz celotne Slovenije.

Dogodek je organizirala Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, s katero IPM projektno sodeluje že tretje leto. Namen dogodka je bil pogovor in izmenjava idej o aktivnem državljanstvu in prihodnosti Evropske unije. Dogodka se je udeležilo več kot 100 mladih udeležencev, ki so kot kompetentni sogovorniki v sproščenem vzdušju debatirali z najpomembnejšim človekom evropskega ljudskega predstavništva.

Predsednik EP Antonio Tajani je mladim povedal, da smo vsi državljani vseh 28 držav članic Evropejci, zato moramo delati skupaj in enotno. To je po njegovih besedah edina možnost za prihodnost, v kolikor želimo ostati družba priložnosti za državljane navznoter in globalna sila navzven. Mladi so v pogovoru odprli še teme mobilnosti znotraj meja Evropske unije, volilne pravice pri šestnajstih letih, problematiko marginaliziranih družbenih in etničnih manjšin, migracij, izstopov iz EU, bele knjige o prihodnosti Evropske unije in vlogi evropskih institucij pri gradnji evropske identitete.

V Inštitutu za politični menedžment smo veseli, da smo lahko sodelovali pri organizaciji dogodka, saj menimo, da je naslavljanje tematik aktivnega državljanstva in naše skupne prihodnosti ključnega pomena, v kolikor želimo še naprej živeti v svobodni, demokratični in razvojno naravnani družbi.