V letošnejm šolskem letu se je celoletnemu programu Šola ambasadorka pridružilo kar 70 slovenskih srednjih šol in dijaških domov, dijaki in mentorji pa že pridno načrtujejo in izvajajo aktivnosti, ki jim bodo prinesle častni naziv Šola ambasadorka Evropskega parlamenta/Dijak ambasador Evropskega parlamenta. Letošnji program bo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 potekal v prilagojeni obliki.

Začetek programa smo otvorili s spletnim seminarjem za učitelje mentorje, ki bo potekal v večih deliv. V uvodnem delu je sodelujoče nagovorila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in vodja Pisarne Evropskega parlamenta mag. Manja Toplak. V svojih nagovorih sta poudarili, da je spodbujanje mladih za aktivno udejstvovanje v družbenem in političnem življenju z različnimi programi, kakršen je EPAS, izjemno pomembno za prihodnodnost demokracije.Na seminarju smo mentorjem podrobnejše predstavili tudi izvajanje aktivnosti, uveljavljavljanje točk za mentorstvo in jim ponudili vpogled v dobre prakse prejšnjih let.

V letošnjem letu bodo morali dijaki s pomočjo mentorjev preučiti učno gradivo o EU, postaviti informacijsko točko na šoli oziroma spletu, pripraviti dogodek ob dnevu Evrope in aktivno sodelovati na družbenih omrežjih.

Mentorji so se v nadaljevanju seminarja preko spleta srečali tudi z evropskimi poslanci – Tanjo Fajon, Francem Bogovičem, dr. Klemnom Grošljem, Ljudmilo Novak in dr. Milanom Brglezom, s katerimi so se pogovarjali o odzivu EU na pandemijo covida- 19, načrtu za okrevanje, boju proti podnebnim spremembam in evropski zunanji politiki.

Verjamemo, da bo tudi letošnja sezona programa zelo uspešna.