Simpozij kot družabni dogodek ima svoje korenine v antični Grčiji. Na Google je fenomen definiran kot konferenca ali srečanje za razpravo o določeni temi; zbirka esejev ali prispevkov o določeni temi več sodelujočih avtorjev; prijetna razprava, zlasti po pogostitvi.

Projekt »Ameriška politična misel« združuje vse naštete elemente, z izjemo pogostitve, saj bodo zaradi slabih epidemioloških razmer vse aktivnosti potekale preko spleta, brez skupne pogostitve. Namenjen je vsem, ki:

radi berete in filozofirate o političnih temah;

želite spoznati osnove politične filozofije;

vas zanimajo temeljna dela in ideje ameriške politične misli.

 

Glavna aktivnost projekta je cikel treh filozofskih simpozijev, in sicer:

– Politična skupnost & ustavni red (4. marec 2021)

Moderatorja: Klemen Balanč in dr. Marko Hočevar

– Demokracija & pravičnost (18. marec 2021)

Moderatorja: dr. Luka Đekić in dr. Marko Hočevar

– Svoboda & enakost (31. marec 2021)

Moderatorja: Klemen Balanč in Ana Pavlič

 

Prijavljeni udeleženci bodo prejeli skripto, v kateri so združeni kratki originalni teksti ameriških avtorjev, ki bodo rdeča nit tematskih razprav (25 strani na posamezen simpozij), ter poslovnik in kodeks obnašanja.

Zainteresirani udeleženci simpozijev se lahko prijavite tudi za sodelovanje s pisanjem strokovnega prispevka na izbrane avtorje in teme simpozijev v dolžini med 1.000 in 1.500 besed. 7 najboljših prispevkov bo v obliki kolumne objavljenih na portalih Homopolitikus in 24ur.com.

Simpoziji bodo potekali v slovenskem jeziku. Vsi dogodki bodo potekali preko spleta na aplikaciji Zoom. Možna bo udeležba na vseh simpozijih ali udeležba zgolj posameznega simpozija. Število udeležencev posameznih simpozijev bo omejeno.

Prijavite se na simpozije TUKAJ.

Pred simpoziji bo potekalo še spletno uvodno predavanje o temeljih ameriške politične filozofije – TBA

Za zaključek projekta bomo v mesecu aprilu izvedli spletni panel o možnostih študija družboslovja v ZDA z zanimivimi gosti – TBA

Predavanje in okrogla miza bosta javni.

 

Izvajalec:
IPM Inštitut za politični menedžment

Medijska partnerja:
Homopolitikus // digitalni medij
Portal 24ur.com

Financira:
Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji